

Meravellós dia d'estiu.


L'accés a aquests habitatges es limita a un petit corriol que les comunica amb la carretera i també entre elles. D'aquí el motiu de trobar-nos tants apartadors a les carreteres noruegues amb el corresponent "forbudt" escrit en un cartell amenaçant qualsevol intenció d'aparcar el vehicle allà. Es tracta de l'aparcament privat de cada cabana!


La previsió meteorològica per avui a la zona del Galdhøpiggen és la següent: un esplèndid sol fins les 16:00 i a partir de llavors nuvolositat en augment. No perdem més el temps, al Galdhøpiggen hi falta gent!

Ho preparem tot: botes, pals, roba d'abric, motxilla, menjar... A les 12:00 hores, a 1.100 metres d'altitud, iniciem l'ascens al sostre de Noruega. Els 2.469 metres del Galdhøpiggen ens esperen!
Com podeu comprovar a la fotografia superior de la dreta, les primeres rampes del camí són una bona mostra del que ens espera. Això ja s'enfila de mala manera!



El temps comença a complicar-se i no sabem a quina distància ens trobem del cim. Ens creuem amb gent que baixa i ens comenta que la boira dificulta l'ascens. Res que no hàgim imaginat. Quant ens queda pel cim? Les respostes són variades. Decidim seguir pujant.
Si cliqueu a l'enllaç podreu observar una fotografia de la part final de la ruta d'ascens al Galdhøpiggen des d'Spiterstulen. I aquí un enllaç a la pàgina que Scandinavian Mountains dedica a la nostra muntanyeta.
Ens creuem amb un nombrosíssim, i no precisament preparadíssim, grup d'adolescents que baixen amb cara de no estar-ho passant massa bé. El guia que els condueix es deu haver armat de valor per accedir a guiar-los fins al cim!
Nosaltres, a poc poc, anem avançant de marca en marca intentant no perdre el camí. La boira és densa, i no ens deixa veure més enllà d'una vintena de metres.
La cosa es complica quan arribem a una zona on la neu ho cobreix tot. El blanc de la neu es confon amb el de la boira, i aquest últim amb el del primer. L'horitzó no existeix. Les fites sí, però no les veiem.
La Sílvia ho està passant malament. Parlem i decidim continuar perquè sabem que al cim hi ha un petit refugi on podrem descansar i recuperar-nos per afrontar la llarga baixada amb unes millors condicions que les d'ara. Fa estona que veiem unes petites taques de sang damunt la neu que anem trepitjant i hem pensat que un gos es deu haver ferit una pota. Com que les fites no es veuen i hi ha petjades en totes direccions decidim que la millor opció serà seguir el rastre de sang.
Com podeu comprovar veient la fotografia superior, l'estratègia consistent en seguir el rastre de sang ha sortit bé. Sort que ha sortit bé! Fa un fred terrible i el cansament acumulat agreuja la situació.
Rodegem el refugi per la dreta i vint metres després assolim el cim del Galdhøpiggen, assolim els 2.469 metres d'altitud, el punt més alt de Noruega. Ho hem aconseguit!


Mentre endrapem el dinar, assistim al debat col·lectiu que genera la situació de l'home esprimatxat. Ell no es mostra massa nerviós i conversa resignadament amb la gent que intenta donar-li bons consells. El seu acompanyant no obre la boca. Després d'intentar arreglar la bota amb cinta aïllant sense èxit, un dels guardes del refugi li ofereix uns metres de corda. Nosaltres demanem uns tes per acabar de matar el fred. En paguem 50NOK, però nosaltres pensem que en aquestes condicions un parell de tes no tenen preu (foto superior de l'esquerra).
Amb les piles carregades tornem a sortir a la intempèrie. La boira persisteix, però ara tot hauria de ser més fàcil. Baixem de cota ràpidament, travessem la zona "blanca" sense més problemes, i és just després quan, en no trobar cap marca T, ens envaeix l'angoixa durant uns minuts. Recuperem la calma i reculem fins l'última marca que hem vist. La Sílvia s'hi queda i jo busco pels voltants la següent. No tardo massa en topar amb ella. Podem continuar.
Descens per via ràpida.

Set hores entre l'ascens i el descens. Estem força cansats. Ha estat una jornada força dura, especialment per la Sílvia, que ha patit molt en el tram final de pujada al cim. Avui necessitem una bona dutxa. És més!, ens mereixem una bona dutxa d'aigua calenta! Arranquem la furgoneta i retornem a la carretera número 55, on girem a l'esquerra en direcció Sogndal (a la dreta retornaríem a Lom). Pocs quilòmetres després, a la dreta de la carretera, veiem un establiment de la HI que disposa d'un terreny adjunt destinat a l'acampada.
Avui passarem la nit al Bøverdalen Vandrerhjem de Galdesanden (150NOK, més 20NOK per les dutxes).
Com sempre, magnifica cronica! I aquesta a mes amb sa seua dosi de suspens i intriga! Realment aquesta historia de ses taques de sang a sa neu podria ben be ser treta d'una novel·la de n'stephen king! (no n'he llegida cap, pero be...)
ResponEliminaAh... i avam si aquesta vegada no t'he de tornar a fotre canya perque pengis un article eh! :P
Bé, de l'Stephen King no ho sé perquè jo tampoc n'he llegit cap, però si que podria haver sortit d'alguna de les històries de l'Arnaldur Indridason. LLegeix-te alguna cosa d'ell, així aquest estiu a Islàndia veuràs "morts"!
ResponEliminaI tu fota'm la canya que vulguis!, que sinó m'adormo! Sort n'he tingut del teu comentari per escriure aquest últim article!